Szervezetünkben bőrünkre jelentik a közvetlen külső környezeti hatások a legnagyobb…
Átalakulás az ártalomcsökkentésre fókuszálva
A fejlődő társadalomban folyamatosan találkozunk az egészségünkkel és jólétünkkel kapcsolatos információkkal, mindennapi tevékenységeink és az általunk fogyasztott élelmiszerek hatásával. Már nagyon korán megtanítják nekünk, hogy mi a “helyes” és mi a “helytelen”, és hogy vannak dolgok, amelyek jót vagy rosszat tesznek nekünk.
Ahogy felnőtté válunk, elkezdünk saját döntéseket hozni arról, hogy mit szeretnénk csinálni és hogyan szeretnénk élni az életünket. Olyan döntéseket, amelyek a kockázatok megértésén alapulnak, közben arra törekedve, hogy megőrizzük a döntési szabadságunkat, és azt tegyük, ami megfelelő számunkra.
A választás szabadsága támogatja a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentést is, ami egy fontos közegészségügyi stratégia. Ez a megközelítés amellett, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás kockázataira és a dohányzásról való leszokást tekinti a legjobb döntésnek, azt is elismeri, hogy a felnőttek számára fontos a választás lehetősége, és hogy azoknak, akik egyébként továbbra is dohányoznának tájékoztatásra van szükségük olyan alternatívákról, amelyek kevésbé károsak* lehetnek, mint a cigaretta.
A tudomány és a kutatók állnak ennek a társadalmi kezdeményezésnek a középpontjában. Lehetőséget teremtve a dohányosok számára, hogy megértsék a cigarettához képest potenciálisan kevésbé káros* termékeket, amelyekkel a dohány égetése nélkül tudnak nikotinhoz jutni – a cigarettafüstben található több ezer vegyi anyag elkerülésével, amelyek közül számos kapcsolatba hozható a dohányzással összefüggő megbetegedésekkel. Sokak számára azonban még mindig nem egyértelmű, hogy ezek a termékek jobb alternatívái-e a cigarettának.
Egy nemrégiben lezárult, egy éven át tartó kutatás kimutatta, hogy amikor a dohányosok a cigarettát hevítéses dohánytermékre cserélték, javulás mutatkozott a dohányzással összefüggő betegségek, például a tüdőbetegségek, a rák és a szív- és érrendszeri betegségek potenciális kialakulására utaló mutatók tekintetében. Ahhoz viszont, hogy a potenciális egészségügyi kockázatcsökkenés megvalósuljon, a cigarettát és a hevítéses dohányterméket nem lehet párhuzamosan használni, teljes váltásra van szükség.
Az eredmények a lehetséges megbetegedések kialakulására utaló számos érték esetében jelentős és tartós javulást mutattak ki a 12 hónap alatt. Sőt, a vizsgálatban résztvevők az összes mutató tekintetében javulást jeleztek. Ezeket a hosszú távúnak tekinthető adatokat több korábbi tanulmány is támogatja, együtt tovább erősítik, hogy a kevésbé káros* termékek lehetőséget jelenthetnek az átalakulásra.
* A bizonyítékok széles körére alapozva, és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak.
A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. megrendelésére készült. További információkért kérjük látogassa meg az égéshelyett.hu oldalt.
További cikkeink
A nikotint tartalmazó, de füstmentes dohányipari termékeket egyre nagyobb figyelem…
A dohányzás egyike azon megosztó témáknak, amelyek megnehezíthetik az ismerkedést….